Iloista ilmoitettavaa!


- - -

Lataa uusin Usva ilmaiseksi osoitteesta: http://www.usvazine.net/usvazine407.pdf
(Tiedoston koko 1,1 Mt)

Usva 4/2007 kutsui koolle tekstejä, joihin tavalla tai toisella liittyvät hyönteiset. Numero on vierailevan päätoimittajan Petri Salinin kokoama. Pääkirjoituksessa hän kertookin scifin ja fantasian suhteesta hyönteisiin ja havainnostaan, että tässä kokonaisuudessa hyönteiset kytkeytyvät mielenterveyteen ja sen järkkymiseen. Soppaan on keitetty mukaan kotoisia kärpäsiä ja perhosia, mystisiä sudenkorentoja, toteemieläimeksi nimetty heinäsirkka, verenhimoisia punkkeja ja raatojen seurassa viihtyviä kovakuoriaisia

Dekkaristina ja jännityskirjailijana tunnettu monitaituri Tapani Bagge rakentaa veijaritarinan verovirkailijasta, jonka selkeä elämä menee sekaisin, kun hän tapaa puistossa tuntemattoman miehen.

Saana Tykän Sisko on tekohas ja tiivis tarina pojasta, jonka perhettä on kohdennut tragedia, ja talosta, joka hengittää ja huokailee salaisuuksien myötä. Tiina Raevaaran Sudenkorento kertoo nimensä mukaisesti sudenkorennoista ja niiden tutkijasta, joka kohtaa suolla muutakin kuin vain korentoja.

Hörp slurps verta! on Helena Nummisen hyvin todentuntuinen kertomus ajankohtaisesta vaarasta, punkeista, ja niiden tunkeutumisesta meidän ihmisten arkeen. J.K. Miettisen Lapsellinen. Onnellinen sijoittuu lähitulevaisuuteen ja kertoo raadollisesti päämäärästä ja keinoista, jotka ovat vähintään kyseenalaisia.

M.G. Soikkelin Jumala, jumala, näytä sarves'  vie lukijansa parvien, rytmien ja massojen maailmaan. Novellissa metsästetään Korentoa, jonka havaitseminen on perin vaikeaa. Tämän novellin luettuaan alkaa tavallista ihmiselämää katsella uusin silmin, erilaisia vinkkejä ja merkkejä etsien. Numeron päättää Anne Leinosenparisuhdedraama Todelliset kasvot,jossa kuoriaiset ja muut mönkijät ja afrikkalainen naamio ovat merkittävässä roolissa.

- - -

Lehti ilmestyi kreivin aikaan (näin voidaan sanoa eritoten kun täällä Brahen perustamassa pitäjässä asutaan). Vuoden 2008 Atorox-kisa "umpeutuu" vuoden vaihteessa, eli vielä tänään ilmestyneet novellit ovat mukana vuoden 2008 Atoroxissa. Tammikuussa ilmestyneet siirtyvät vuodelle 2009. Ennen on otettu mukaan tammikuun loppuun mennessä ilmestyneet, mutta nyt tästä on luovuttu. Hyvä parannus, koska nyt esiraati ja fandom voi aloittaa kisassa mukana olevien novellien lukemisen saman tien: ei voi väittää että osa lehdistä ilmestyi niin myöhään, ettei niitä ehtinyt saada mistään käsiinsä.

Olen kasannut Netticolosseumiin epävirallista luetteloa vuonna 2007 ilmestyneistä novelleista. Luettelo löytyy täältä. Jos jopku huomaa novelleja puuttuvan, niin sinne vain ketjuun ilmoitusta, tai vaikka tähän blogiin. Jonkin verran sieltä on jo novelleja poistettu, mm. siksi, että ne ovat julkaistu aiemmin jossakin muualla. On tietty epäselviä tapauksia, esimerkiksi Boris Hurtan Vuoden pimein aika, joka on ilmestynyt vuonna 1992  Wanhain Herrain Seuran julkaisuna hyvin pienenä painoksena,  novelli tuskin on koskaan ollut yleisesti saatavilla ja kisassa mukana. Nyt se on mukana Hurtan novellikokoelmassa Vuoden pimein päivä.