Olen lukenut keskustelupalstojen kannanottoja Jokelasta, vaikka se jos mikä ahdistaa: kamala syyllisten etsiminen yksioikoisista selityksistä ja toinen toistaan mielettömimpien pakkokeinojen  ehdottaminen.

"internet, siksipä nettiä on valvottava ja sen käyttöä rankasti rajoitettava"

 


joo, mites valvot. Kiinan malliin? Millä resursseilla? Auttaako jos yksi valtio vahtii kansalaisiaan? Entäpä kaikki se kiva, mitä netti on tuonut mukanaan kaikille meille?

 

"vanhemmat, jotka eivät välitä lapsensa kasvatuksesta"

 

Tuskin kukaan vanhempi haluaa lapselleen pahaa, jokainen tekee parhaansa. Lapsen on tarkoituskin kasvaa ja ajatella omilla aivoillaan: sille ei kukaan voi mitään, jos toisen aivot eivät ajattele kuten yleisen hyvän vuoksi toivoisimme.

 

"vapaa kasvatus."

 

Ai etteikö tiukka kuri muka aiheuttanut pahoinvointia? Ei vapaa kasvatus tarkoita sitä, ettei lasta rakastettaisi.

 

"kouluihin tiukka valvonta, metallinpaljastimet, vartijat yms"

Pitääkö kaikkien kilttien ja viattomien kärsiä? Onko lapset opetettava pelkäämään ympäristöä, joka yleensä aina on turvallinen?

"se, että Suomessa saa liian helposti aseita. Kielletään siis aseiden saaminen. Jo aseiden olemassa olo houkuttaa ihmisiä käyttämään niitä pahaan"

Kiellettäisiinkö samalla ajokorttien myöntäminen ihmisille, jotka ovat joskus syöneet masennuslääkkeitä? Autoillahan ajetaan humalassa toisten yli ja tehdään itsemurhia, joissa kuolee sivullisia? Ja laitettaisiinko leikkuuveitsien ostaminen luvanvaraiseksi, perhepiirissähän mora heiluu tiuhaan, eli siis vika on liian helposti saatavilla olevissa teräaseissa.

 

Ihminen keksii kyllä keinot väkivaltaan, jos on tarve purkaa oloaan väkivalloin. 

 

"evoluutioteoria, sillä se kehottaa ihmistä ottamaan paikkansa evoluution huipulla ja vahvempaa tuhoamaan heikot. Ampuja selvästi oli ottanut oppinsa evoluutioteoriasta"

 

tätä en viitsi edes kommentoida...

 

... puhumattamaan televisio-ohjelmoista, peleistä, kirjoista, esikuvista ja siitä mädästä yhteiskunnasta, joka kasvattaa tällaista nuorisoa. Joo ja Tehyäkin jo jossakin syytettiin, että kyllä pitäisi valtion kieltää lakkoilu kun tällaista tapahtuu. Ja Tuusulassa on soiteltu uhkaussoittoja puhelinluettelosta löytyville Auvisille ja uhattu tulla päälle.

 

Kannattaa katsoa peiliin. Sieltä katsoo takaisin yksilö, jonka elämässä niin moni asia voi mennä pieleen, kaikesta siitä huolimatta, miten läheiset ja satunnaiset kohtaamamme henkilöt yrittävät meitä auttaa. Jokaisen ihmisen sisällä asuu tappaja. Suurin osa meistä kykenee surmaamaan toisen ihmisen, jos vaikkapa sota syttyy ja oma henkiinjääminen vaatii sitä. Äiditkin siinä vaiheessa, jos joku uhkaa tappaa oman lapsen. Sodan terrorissa tapetaan satunnaisia vastaantulijoita, jotka jollakin tavalla luiskahtavat vihollisen määritelmän sisälle.

 

Kuka tahansa meistä voi myös sairastua johonkin mielen sairauteen: maanis-depressiivisyyteen, skitsofreniaan, narsismiin, kuvitelmiin omasta yli-ihmisyydestä. Ei sitä pysty estämään, ei ennakoimaan. Sairastuminen on perintötekijöiden ja monien ympäristötekijöiden summa. 

Me olemme se yhteiskunta, joka synnyttää yksilöissä olevan pahoinvoinnin. Me voimme olla välinpitämättömiä, tai sitten tehdä asioille jotakin ja mielellään laillisin keinoin. Esimerkiksi tekemällä lähellä olevien ihmisten elämän mielekkäämmäksi.

Aina ei vain riitä, vaikka apua annettaisiin ja ihmiset yrittäisivät parhaansa. Surullista.