Se on ilmestynyt. Nimittäin minun ja Eijan viides yhteisromaani Devoted Souls –peliromaani.
Kirja on erityisen tärkeä monestakin syystä. Ensinnäkin sitä on ideoitu ja kirjoitettu todella pitkään. Se on jälleen erilainen suhteessa siihen, mitä olemme tehneet aiemmin. Edellinen yhteiskirjamme Peilikuvarakkaus ilmestyi keväällä 2005, ja olimme aloittaneet tämän ideoimisen jo ennen sitä. Käytännössä siis teimme DS:ää ainakin 2,5 vuotta, ehkä hivenen pidempäänkin.

Kirja julkaistiin torstaina 27.9 Helsingissä. Järjestimme ensiksi julkkarit Pressiklubilla ja sitten jatkot Helsingin scifimafiassa. Kutsuja ei valitettavasti lähtenyt kaikille tutuille, koska siinä ei olisi riittänyt millään rahat kakkukahvien järjestämiseen...   Pienimuotoisesti siis, mutta oli se kerrankin mukava hoitaa homma ihan virallisesti. Juhlat tulikin sitten vietettyä pidemmän kaavan mukaan. Pahoittelen häiriöitä kansainvälisissä kuvayhteyksissä…

Mutta kirjasta. Se yhdistää tekstiä ja sarjakuvaa. Romaani kertoo 19-vuotiasta Nellistä, joka harrastaa uutta verkkoroolipeliä ja tutustuu sitä kautta uusiin ihmisiin. Halusimme kuvata pelaamisen sosiaalisuutta, pelaamisen yhteisöllisyyttä, sitä maailmaa minkä verkottuminen mahdollistaa. Tärkeässä osassa on pelaamisen viehätyksen kuvaaminen. Kirjaa ei kuitenkaan tarvitse vierastaa siksi, että se olisi liian tekninen tai hepreaa pelimaailmaa tuntemattomalle. Päin vastoin teos pyrkii esittelemään pelaamisen salattua maailmaa: siksi mukana on mm. sanasto termien ymmärtämiseksi, ja tarina käynnistyy pelin alusta, eli lukija pääsee luomaan päähenkilön mukana ensimmäistä pelihahmoa.

Romaanin fantasia ei ole korkeafantasiaa (jossa ollaan kokonaan fantasiamaailman sisällä siihen todellisuuteen uskoen) eikä oikeastaan matalaakaan fantasiaa (jossa fantasiamaailma kuitenkin on jollakin tasolla totta). Vain sarjakuvaosuuksissa eläydytään täysin fantasiamaailman sisään. Tekstin peliosuuksissa, vaikkakin niissä kuvataan pelimaailman yksityiskohtia, ollaan koko ajan tietoisia siitä, että pelataan peliä. Pelitilanne voi milloin tahansa keskeytyä johonkin ulkopuoliseen impulssiin.

Kirjan lehdistökappaleet menivät ja tekijänkappaleet eivät vielä ole tulleet, joten olen pitänyt kirjaa käsissäni, mutta odottelen edelleen että voisin selailla sitä hieman. Kaupoissa sen pitäisi jo olla. Kirjan kotisivut ovat osoitteessa www.devotedsouls.com