Elokuussa tapahtuu kaikenlaista kivaa, kuten nyt esimerkiksi Huviretki tienpientareelle. Elokuussa jaetaan myös uudenkarhea Tähtifantasia-palkinto, joka on tarkoitettu laadukkaalle käännösfantasialle. Se on siis Tähtivaeltaja-palkinnon sisarpalkinto. Nämä palkinnot yleensä kunnioittavat lajityyppirajoja (scifi scifinä, fantasia fantasiana), mutta koska kyseessä on erityisesti suurelle yleisölle tarkoitettu viesti, ovat lajityypit välttämätöntä (tällä tarkoitan sitä, että vaikka kirjoittajana haluan rikkoa rajoja ja unohtaa lajityyppien rajoitukset, tarvitaan niitä kuitenkin esim. kirjastoissa ja kirjakaupoissa).

Tähtifantasia rajaa ulkopuolelleen suomalaiset teokset, koska niille on jo oma palkinto, Kuvastaja. Tämä on tietenkin hieman epäloogista suhteessa vanhaan palkintoon, mutta toisaalta se kertoo siitä, että fandomissa kunnioitetaan toisia toimijoita, eikä lähdetä suin päi toisten "reviirille". Kenttä varmaan kyllä kestäisi senkin, jos kaksi palkintoa huomioisi suomalaiset kirjat. Mutta viestihän menee myös kustantajille, "hei jatkakaa tätä!"

Tällaisten palkintojen merkitys on se, että ne nostavat lukijoiden tietoisuuteen kirjoja, joihin ei välttämättä oivalla tarttua. Esimerkiksi tästä shortlistista
Patricia A. McKillipin Unohdettu Ombria olisi jäänyt minultakin lukematta sen kannen vuoksi (joka on ilmeisesti originaali), niin tyypilliseltä hömppäfantasialta se näyttää. Mutta mutta: laadukasta ja lennokasta tekstiä, suorastaan soljuvaa, ja mikä parasta: mitään ei selitellä liikoja.

Uuskummaa-antologiaa olen käyttänyt luovan kirjoittamisen opetuksessa, kun pidin keväällä kurssin "arjen outouttamisesta". SIinä on tarinoita, jotka outouttavat mukavasti todellisuutta.

Palkinnoilla on siis paikkansa. Toivottavasti tämäkin nostaa lukulistoille uusia tuttavuuksia.

Tässä vielä Tähtifantasia-palkinnon lehdistötiedote.


TÄHTIFANTASIA-PALKINTO

Uusi palkinto suomennetulle fantasialle.

Helsingin SF Seura on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan jakanut Tähtivaeltaja-palkintoa parhaille Suomessa julkaistuille tieteiskirjoille. Nyt arvostettu ja tavoiteltu tunnustus saa rinnalleen käännösfantasian Tähtifantasia-palkinnon.

Tarve uudelle huomionosoitukselle on käynyt ilmeiseksi, sillä Suomessa on viime vuosina julkaistu yhä enemmän aikuislukijoille suunnattua laatufantasiaa. Palkinto nostaa esiin näitä merkkiteoksia sekä samalla kohottaa fantasian profiilia loputtomista mammuttisarjoista kohti kirjallisesti kunnianhimoista ja monipuolista kirjallisuusgenreä – mitä fantasia tietenkin on aina myös ollut.

Ensimmäisen Tähtifantasia-palkinnon ehdokkaiden lyhytlistalle on vuoden 2006 tarjonnasta valittu seuraavat teokset:

• Jonathan Carroll: Valkoiset omenat (Loki-Kirjat) – "Omintakeinen rakkaustarina, jossa arkitodellisuus saa kummallisia, groteskeja sävyjä."

• Jukka Halme (toim.): Uuskummaa? Modernin fantasian antologia (Kirjava) – "Fantasian nykytilaa luotaava kokoelma, joka avartaa käsityksiä lajin muoto- ja keinovalikoimista."

• George R. R. Martin: Miekkamyrsky 2 (Kirjava) – "Tulen ja jään laulu -teossarja todistaa, että myös eeppinen fantasia taipuu korkeatasoiseen kerrontaan."

• Patricia A. McKillip: Unohdettu Ombria (Karisto) – "Kielellisesti rikas, kuulaasti kirjoitettu romaani toisiinsa limittyneistä kaupungeista."

• Jeff VanderMeer: Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-Kirjat) – "Huumaava ja leikittelevä sukellus myyttisen kaupungin fantastiseen todellisuuteen."

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Toni Jerrman, kirjailija Anne Leinonen, kriitikko Elli Leppä ja toimittaja Vesa Sisättö.