Olen pureutumassa aiheeseen, jota voi ruotia loputtomiin, mutta jotenkin siihen on vain pureuduttava - käsikirjoituksen muodolliseen pätevyyteen. Pidän lokakuussa Mikkelissä kurssin, jossa aihetta pähkäillään. Paljon kirjoittaneille käsikirjoituksen muoto ei ole mikään ongelma, mutta harrastajakirjoittajien joukossa on paljon tekijöitä, joille marginaalit, fontit ja rivivälit ovat täysin hakusessa, ja sitä myöten sitten kässärin matka tyssää heti alkuunsa. Ei pelkästään kustantamoissa, vaan kirjoituskilpailuissakin. Tarkoitus on myös käydä läpi ne asiat, mitkä sisällöllisesti on oltava kohdallaan, jos haaveilee kustantajasta.

Omakustanne/palvelukustanneosastoonkin haluan puuttua, sillä nyt on menossa melkoinen buumi. Luvassa on kuluttajanvalistusta siitä, mitä palvelukustanne tarkoittaa, ja mistä tekijä maksaa. Myös siitä puolesta, mikä on omakustanteen ja palvelukustanteen paikka kirjallisuuskentässä (toisin sanoen, ihmisillä on oikeus tehdä omakustanteita tai palvelukustanteita, jos siltä tuntuu, ja joskus sillä voi olla kulttuurillista merkitystä, mutta suurin osa noista teoksista painuu unholaan saman tien).

Tuossa alhaalla vielä kutsu, jos jotakuta kiinnostaa tulla Mikkeliin lokakuussa.

 
- - -



La 13.10.2007 Mikkelissä, Elomaan talo (Pirttiniemenkatu 22)
Klo 10 - 16 järjestetään kurssi kirjoittajille, jotka suunnittelevat käsikirjoituksen lähettämistä kustantamoon tai vaihtoehtoisesti omakustanteen/palvelukustanteen tekemistä.

Millaiseksi proosa/runokäsikirjoitus täytyy ulkoisesti tehdä, ennen kuin sen voi laittaa kustantamokierrokselle? Millainen fontti, marginaalit yms ovat yleisesti käytössä?

Millaista hiomista käsikirjoitukselle on syytä tehdä tyylillisesti ja rakenteellisesti? Mihin kustannustoimittaja kiinnittää huomionsa?
Saatekirjeen merkitys.

Kurssin toinen puolisko koostuu täyskustanteen, palvelukustanteen ja omakustanteen vertaamisesta. Mitä tehdä, kun kustantamot eivät kiinnostukaan käsikirjoituksesta? Mitä omakustanne/palvelukustanne maksaa? Mistä hankkia palveluja, mitä rahoillaan saa - ja kannattaako se ylipäänsä?

Kurssin hinta 15 euroa. Hintaan sisältyy se, että vetäjänä toimiva kirjailija Anne Leinonen kommentoi kurssilaisten omien käsikirjoitusten muodollista kelpoisuutta ja antaa tarvittaessa yksilöllisiä korjausohjeita.

Ennakkoilmoittautumiset 30.9.2007 mennessä Anne Leinoselle [email protected] / 040 7430679.
Kurssin järjestää Mikkelin Kirjoittajat ry, ja sen rahoittajana toimii Etelä-Savon taidetoimikunta.