Atorox-äänestys (eli vuoden parhaan tieteis- tai fantasianovellin valinta) on edennyt viimeiseen vaiheeseen, eli eri tahot ovat ilmoittaneet raatilaisensa ja novellien lukeminen on alkanut.

Viime vuonna Babek nabelissa keskusteltiin raatien kutsumisperiaatteista seuraavaa.

Tämä vuonna raatien suhteen on ollut avara linja, raatilaisten määrää ei enää rajattu. Kutsu lähti 17:lle seuralle tai seuraksi katsottavalle yhteisölle, mutta viestissä myös sanottiin, että muutkin kuin kutsutut tahot ovat tervetulleita mukaan.

 

Ja kuinka ollakaan: kun raadit on ilmoitettu, löytyy verkosta kaksi huikeaa lukua. Deathwriters-foorumin väki sai raatiinsa yhdeksän jäsentä. Rising shadow pisti vielä paremmaksi ja raatilaisia on kuusitoista.

Äänestäjien määrä ei sinänsä ole kilpailu, mutta vanhojen sääntöjen mukaisesti tässä tuli kerralla viisi viisihenkistä raatia äänestykseen mukaan. Se on jo melkoinen parannus kisan tunnettavaksi tekemiseen ja siihen, että kyseessä on aidosti lukijaäänestys.



Aplodit Turkuun tästä sääntömuutoksesta!

Finnconissa Jyväskylässä on tarkoitus keskustella Atoroxista ja Novasta ja sen kehittämisestä. Voi miettiä sitä, mikä tänä vuonna aiheutti sen, että Nova- ja Portti-voittajat eivät päätyneet äänestyslistalle mukaan. Ovatko lukijat "väärässä", valitsevatko kirjoituskisojen tuomarit liian omalaatuisia voittajia, vai onko tässä kyseessä puhdas sattuma?


Muutamia konkreettisia kehittämisehdotuksia minulla vielä on, mm. Atoroxin mainostamisen laajentamisesta ja siitä, että esiraati saisi vielä oikeuden nostaa fandomin äänien jälkeen novellin jatkoon, jos siihen on aihetta.


Suurin pullonkaula Atoroxissa mielestäni on edelleen se, että edelleenkään listalle äänestävä fandom ei saa käsiinsä harvinaisempia julkaisuja – novelleista ei puhuta riittävän paljon ennakkoon, aikakin on aika lyhyt novellien hankkimiseen, muutama viikko. Esiraatihan oli laittamassa yksimielisesti jatkoon Harri Erkin novellin T:mi Leevin lautanen, mutta koska novelli on julkaistu Rakennussanomissa, tuskin kovin moni lukija on sen käsiinsä saanut. Ja kun fandom jätti äänensä, novelli ei enää listalla ollut. Joka vuosi joukossa on aina näitä novelleja, joista huokaistaan, että ne ovat jääneet systeemin jalkoihin. Kun kerran on esiraati, joka  lukee kaiken, sen yksimielinen sitoutuminen jonkun novellin taakse on merkittävää.

Olisin myös valmis poistamaan sen vaiheen, että esiraati ilmoittaa novellien esiraadilta saamat äänet (tosin se on toiminut houkuttimena ja aktivoijana, joten sitten on Atoroxia mainostettava muuten). Tai ainakin laittaisin esille selkeät ohjeet siitä, että esiraativaiheessa äänestetään kaikkia niitä novelleja, jotka haluaa Atorox-listalle, ei pelkästään vähiten ääniä saaneita omia suosikkeja. Toki on perusteltua ajatella, että kun oma suosikki ei ole saanut ääniä, sen havaitseminen kannustaa osallistumaan. Mutta mutta...

En tunne Atoroxin historiaa siltä osin, mitä palkinnosta alun perin ajateltiin, toivottiinko sen olevan raatien kautta "asiantuntijalukijoiden" äänestys, "asiantuntijoiden" äänestys vai "lukijoiden" äänestys, nyt siitä on muotoutumassa vahvasti lukijoiden äänestys.

Atorox ansaitsee kuitenkin suuremman julkisuuden kuin mitä se nyt saa aikaiseksi. Kun meillä on olemassa seuroja, jotka saavat kutsu koota raadit, niin seurat voisivat samalla myös mainostaa Atoroxia entistä aktiivisemmin. Vaikka TSFS organisoi kisaa, mielelläni siirtäisin sitä asian tapetilla pitämisen vastuuta myös muiden seurojen ja ihan yksityishenkilöiden suuntaan. Kannustakaa kaikkia sf/f:stä kiinnostuneita tuttuja osallistumaan Atorox-äänestykseen, jakakaa itse ajatuksianne lukemistanne alan novelleista.


(tämä oli ilmeisesti pääsiäissaarna)