Vapaapäivä töistä on tarpeen silloin tällöin, jotta voi hoitaa asioita. Nyt olen järjestellyt virallisia juttuja. En ole enää tänä vuonna Suomen Tieteiskirjoittajien puheenjohtaja (Saara Henriksson on uusi), mutta viime vuoden tileihin toki vielä olen osallinen. Tein tänään selvitystä Kirjoita kosmoksen myynnistä ja maksujen tiliöinnistä.

Toinen tärkeä asia oli Finncon ry:n paperisodan jatkaminen. Kuten moni on kuullutkin, Finnconia järjestävät järjestöt päättivät vuonna 2001 perustaa yhdistyksen, kattojärjestön, jonka alla Finncon-hakemuksia ja rahaliikennettä voisi pyörittää niin, että tapahtuman rahaliikenne olisi selkeästi erillään yhdistysten perustoiminnasta. Tuhansien eurojen kustannukset kun aiheuttavat yhdistyksille sen, että tililiikenne moninkertaistuu tietyksi vuodeksi, ja sitten taas palataan normaaliin elämään.

Yhdistyksen oma tili myös mahdollistaa sen, että jos rahaa joskus jää yli, se voidaan siirtää kätevästi seuraavalle conille.

Yhdistyksen perustaminen on vain hyvinkin monitahoinen ja pikkutarkka juttu. Kun perustajina ovat yhdistykset eivätkä yksityishenkilöt, täytyy perustamisasiakirjojen allekirjoittajien olla yhdistyksen virallisia nimenkirjoittajia. Vuonna 2001 kirjoitettuihin sääntöihin on vuosien aikana tullut jo yhdistyslain puitteissakin muutoksia, eli säännöissä on ehostamista. Ja koska kyseessä on kaksikielinen yhdistys, on perustamisasiakirjat oltava sekä suomeksi että ruotsiksi. Asioita, joita kaikkia ei ymmärrettävästi kukaan etukäteen osaa ottaa huomioon, ellei perustele yhdistyksiä päivätöinään.

Maistraatti ei myös hyväksy yhdistyksen nimeä, koska se ei kuulemma vastaa yhdistyksen tarkoitusta (maalaisjärjen mukaan minusta vastaa, mutta ehkä jokin säännöissä oleva sanamuoto hankaloittaa asiaa...)

Tässä vain muutamia juttuja, mitkä yhdistyksen perustamisessa ovat vaiheessa... Mutta ehkäpä tämä tästä vielä kääntyy selätysvoitoksi byrokratiasta. Maistraatti on tarkka, ja ymmärrättävistä syistä – näin varmistetaan että jokaisella yhdistyksellä on ihan oikeat henkilöt vastaamassa yhdistyksen toiminnasta, ja että kaikki hoidetaan lakien mukaisesti. Pykälien viidakossa on vain hieman hankala luovia! Kyllä näistä pää tulee kipiäksi....