Usva 4/2006 tarkastelee unelmia ja heijastumia tuonpuoleisesta, ihmisten saavuttamattomia unelmia ja sydänalassa kaihertavaa kaihoa. Numeron kirjoittajina ovat Juhani Havukainen, Nuoska Norrman, Helena Numminen. Tiina Raevaara, Saara Henriksson ja Kirsi Sinisammal. Numeron puhuttelevasta valokuvakuvituksesta vastaa Iida Ojanperä.

Lehden voi ladata ilmaiseksi täältä http://www.usvazine.net
Tiedoston koko on 2,4 Mt.



kansi406.jpg

=1>

Juhani Havukaisen Yksi säde aurinkoa kertoo kaupunkiyhteisöstä ja sen ihmisistä, joilla on unelma paremmasta tulevaisuudesta. Eräänä päivänä kaupunkiin saapuu muukalainen, joka osaa tehdä taikoja.Kaikilla asukkailla näyttää olevan tulijasta vahva mielipide: se on oikeaa taikuutta tai sitten silkkaa humpuukia, jopa pahantahtoista ihmisten huijausta. Novelli sijoittui seitsemänneksi Nova 2006 –kirjoituskilpailussa. 

Nuoska Norrmanin Ukkoslinnun todellisuudessa tiede ja uskonto elävät kummallisessa sovussa keskenään. Itsekeskeinen kertojaminä on tutkija, joka tavoittelee menestystä ja hyväksyntää keinoja kaihtamatta. Tutkimuslaitksene eksyvä enkeli sotkee hänen pelijärjestyksensä täydellisesti. Voiko tutkijan kovettuneen kuoren alla olla pääsyä vielä jollakin henkisellä, jollakin elämää suuremmalla?

 

Helena Numminen pureutuu ennakkoluuloisiin ajatusmalleihin novellissaan Allahin enkeliksi. Ihmisillä on kova tarve luokitella toisensa meihin ja heihin, mutta maailma ei pysy muuttumattomana. Novelli luotaa unimaailman avulla globaalisia uhkakuvia ja yksilön sopeutumista muuttuvaan maailmaan. Tiina Raevaaran Mäkinen väki kertoo pakkomielteisesti miehestä, joka virittää omakotitalonsa ympäristön täyteen ansoja. Ympäristössä liikkuu niitä, ja niillä on pahat mielessä. Murskautuneet unelmat eivät jätä rauhaan.  Saara Henrikssonin surumielisessä tarinassa Vuoren lapset  ihmiset eivät kohtaa toisiaan, tai kohtaavat vai liian lyhyen aikaa. Täyttymärön rakkaus kaihertaa mieltä ja ajaa voimallisiin tekoihin. Melankoliset ja alakuloa rinnan alle pukkaavat novellit täydentyvät Iida Ojanperän puhuttelevien valokuvateosten avulla. Numerossa on myös Kirsi Sinisammalen arvoitusrunoja, uutispalsta ja lehtikatsaus.

Maaliskuussa ilmestyvän Usva 1/2007:n teemana on valta ja väkivalta. Novellikilpailuun tuli 137 osallistujaa, ja voittajat julkistetaan ja julkaistaan numerossa 2/2007 kevään aikana.

 

Anne Leinonen

[email protected]
http://www.usvazine.net,
040 7430679