VR on suuressa viisaudessaan muuttanut juna-aikataulujaan. Pendolino pettää aina, ja itä-länsi-suuntainen pendelöinti on hankalaa.

Olisi mukavaa mennä ensi viikolla Tampereelle tapaamaan toisia kirjoittajia, pistää pystyy pyhiinvaellusmatka ja Usvan puolivirallinen miitinki olutravintola Usvassa. (paitsi että se on vissiin kiinni juuri sinä päivänä)...

Mutta Tampereelta ei pääse pois! Jos sinne menee illaksi, niin sinne sitten jäät.

Ei sen puoleen, Tampere on mukava kaupunki, mutta nyt on nuristava siitä, miten yhteydet heikkenevät.

Ennen homma toimi niin, että jos notkui päivän kaupungilla niin rip rap  -vauhtia klo 23.30 junaan ja sitten kohti kotia. Ehti nukkua ja selkeyttää päätään. Mikkelissä oli klo 3.50 aamulla, mutta siitä pystyi aina järkkäämään kyydin kotiin. Mutta nyt ei ole mitään järjellistä keinoa päästä Tampereelta pois.

Tähän ongelmaan olen törmännyt työkuvioissakin (jälleen käyn myös työn merkeissä Tampereella). Kun palaverit sijoittuvat iltapäivälle, on illan viimeiseen junaan kiire, se kun lähtee klo 18 kohti Savoa. Kyllä, Jyväskylään pääsee klo 22, Pieksämäelle pääsee klo 20, mutta sen jälkeen saakin sitten sata kilometriä vaikka kävellä kotia kohti. Pieksämäeltäkään ei pääse minnekään!

Hotelliyöpyminen Tampereella taas on sikäli mälsää, että se ensinnäkin maksaa, ja toisekseen se taas aiheuttaisi sen, että se sama matka, jonka voisi hoitaa yöllä, on sitten seuraavana aamuna edessä. Plääh.

Vaihtoehtoja ei siis ole hirveästi. Joko on Tampereella yötä ja kehittää itselleen kahden päivän "luksusloman", yhdistäen tuttujen tapaamiseen, tai sitten hommaa kyydin Jyväskylästä kotiin. Tai ei mene Tampereelle ollenkaan. Mutta oikeastaan ei olisi hyvä olla kahta päivää reissussa, haluaisin säästää ne vapaapäivät jouluun.

Voi VR, mitä menit tekemään! (ja bussithan ovat pelittäneet pitkään yhtä huonosti. Mutta bussiliikenne akselilla Mikkeli-Helsinki toimii kuin unelma).

Mielenkiintoista tässä on se, että matkustajamäärät ovat yöaikaan joko laskeneet tai sitten junien liikuttelu on tullut liian kalliiksi. Moni tuttu, joka on käynyt pohjoisen reitin kautta Mikkelistä Turussa, kiroilee myös näitä muutoksia. Kirjamessuille yms, kyldyyririentoihin meneminen on tehty entistä hankalammaksi. Ihan kuin haluttaisiin, että kaikki vain menisivät Helsinkiin, ja muuta Suomea ei ole olemassakaan...