Finnconissa minulta kysyttiin, milloin Usvalle tulee oma foorumi,  jossa voisi keskustella lehden sisällöistä. Mukavaahan yleisön osallistuminen olisi, mutta en näy tarkoituksenmukaisena lisätä keskustelupalstojen määrää vielä yhdellä sellaisella. Ylläpitokin kaiken lisäksi velvoittaa, botit olisi poistettava, keskustelua valvottava ja systeemiä päivitettävä säännöllisesti.

Kirjallisuus- ja kirjoittajafoorumit näyttävät muutoinikin kärsivän laihoista vuosista, sillä moni niistä on vähitellen hiipunut.



Ennen niin aktiivisen Kiiltomadon foorumi on vain kalpea varjo itsestään. Pakollisen kirjautumisen myötä kaikkosivat myös kirjoittajat. Protesti, vai osoitus siitä, että provokatiivista keskustelua herätteli vain pari henkilöä useamman nimimerkin suojissa? Kritiikit ja ilmoitustaulu ovat edelleen hyviä tiedonlähteitä . Rihmastossa käytiin joskus myös hyvin monipuolista keskustelua. Nyt ansiokkaat kirjailijavieraatkin tuntuvat jäävän vähälle huomiolle, kun keskustelijoita on niin vähän, ja usein puheenaiheet ovat asian vieressä kuin itse asiassa. Toki sosiaalisella vuorovaikutuksella on oma tilauksensa, mutta jonkun tietyn porukan keskinäistä kivaa ei taas satunnaisempi vierailija jaksa seurata.



Kirjamaailma on lopettanut (kunniakkaasti),  Fantasiakirjoittajat katosi kartalta kokonaan ilman varoitusta. Uusista keskustelupalstoista tulee ilmoituksia aina silloin tällöin, mutta kovin pieniksi niiden anti näyttää jäävän, pieni harrastajaporukka pitää yllä jutustelua hetken ja hyytyy sitten.



Netticolosseumista on tullut tiedonlähde: vinkkejä ja kirjoituskilpailuilmoituksia, mutta ei palautteenantoa semmoisessa volyymissä, kuin olisi voinut arvostelupalvelua ja kirjoitusrinkejä pyörittävän yhdistyksen jäseniltä olettaa. Tällä hetkellä kirjoittajamielessä toimivimpia keskustelupalstoja näyttävät olevan Rising shadow, jonka Tarinatuokioon kirjoittamalla pääsee ainakin eroon ujoudestaan, ja Deathwrites, joka on saanut pystyyn toimivan palautteenantoa ja kannustusta harjoittavan kirjoittajayhteisön. Palautetta toisten teksteistä annetaan aktiivisesti, uusia tekstejä syntyy koko ajan.  Ja heillä näyttää olevan myös hauskaa. Hieno esimerkki keskinäisestä työnteosta on juuri päättynyt Horror Day –kirjoituskilpailu, jossa foorumin kirjautuneet jäsenet äänestivät jäsenten kirjoittamista teksteistä voittajan. Samalla kisatekstit saivat myös palautetta. Vertaispalautteesta on aina hyötyä, ja pienet deadlinet kannustavat töihin.



Keskustelupalstat ovat jääneet vähemmälle huomiolle, kun vuorovaikutus on siirtynyt blogeihin. Niiden maailma on pirstaleisempaa, vain tiettyjä blogeja ennättää seurata, jos niitäkään. Ja vanhat viestit katoavat hyvin nopeasti blogien rullautuessa ajassa eteenpäin. Runotorstai ja vastaavat hankkeet kuitenkin kertovat, että kirjoituskulttuuri verkossa kukkii ja aina tulee uusia ilmiöitä, jotka joko koukuttavat tekijänsä kirjoittamaan, tai sitten vievät häneltä kaiken liikenevän ajan joutavaan (mutta niin kutkuttavaan) surffailuun...

Deathwriters innoitti minut aktiivisuudellaan perustamaan yhteishankkeen, eli ensi vuonna ilmestyy Usvan kauhunumero, jossa on tekstejä sekä vanhoilta konkareilta että muutamalta Deathwriters-kirjoittajalta. Jos jotakuta kiinnostaa osallistua hankkeeseen, niin DW-foorumille voi kirjautua ja ilmoittautua Usva-numeron kirjoittajaporukkaan mukaan.