Brand new Portti 2/2006 putkahti postiluukusta tekijänkappaleena. Sen sisällä on minun ja Petri Laineen kirjoittama novelli Kuvat eivät valehtele, joka vuonna 2004 voitti Portin kisassa kunniamaininnan. Oli sitten pakko lukea se uudestaan, enkä pettynyt (joskus pettyy kun lukee omia tekstejään uudestaan). Yhdestä kappaleesta oli putkahtanut kursiivi veks ja pari hassua tavutusmokaa löysin, mutta ne eivät menoa haittaa.

Kuvat eivät valehtele sijoittuu Neuvostoliittoon, tarinan päähenkilö Vasili Tupikov on puolueen uskollinen työntekijä, joka tutkii toisten ihmisten elämää... kunnes omituisia asioita alkaa tapahtua. Novellissa on alkupuolella eräs kohta, jota oikolukiessaan itsekin aikoinaan mietin, että hetkonen, mikäs lapsus tässä... kunnes muistin, että ai niin, tämähän selittyy myöhemmin. Lukijakin siihen varmaan jää hetkeksi pohtimaan, että onko mennyt nyt ajatus sekaisin pahemman kerran.Ei sen enempää kuin tavallisestikaan minulla menee...

Tarinaa lukiessa oli erityisen hauskaa se, että muistan suunnitelleeni novellia jäätyneen Saimaan päällä, iltamyöhään lenkillä. Talvinen ideointiaika näkyy myös tekstin miljöökuvauksessa, sillä tarinassa ilmanala on reippaasti miinuksen puolella. Petrin kanssa oli hauskaa ja tehokasta työstää tekstiä. Eka versio on näköjään päivätty 25.10.2003 ja lopullinen on lähtenyt kisaan 15.8.2004. Yllättävän lyhyessä ajassa tehty novelli, minun aikahorisontissani, jossa aihiot seikkailevat vuosikausia takaraivon, näppäimistön ja roskakorin väliä.

Lehdessä on myös  multidimensionaalisen aikavääristymän tulos: Pasi Jääskeläisen Lumikko ja yhdeksän muuta on jo arvosteltu lehdessä, vaikka sen julkistamisajankohta on 19.8.2006!

(Tämä on tietenkin oivallista markkinointia, eli käsis toimitetaan etukäteen arvosteltavaksi)


Lehden mukaan Portin uusimpaan kirjoituskilpailuun on jo saapunut iso nippu novelleja. Mainostetaanpa nyt siis sitäkin vielä, säännöt löytyvät täältä.Lehdessä on toki muotakin kotimaisia novelleja, Oskari Rantalan Ilmeet yhdestä seitsemään, Carita Forsgrenin Fyto ja Ygg, Hannu Rajaniemen Elegia nuorelle hirvelle ja M.G. Soikkelin Zipfin laki.