Natalia Laurila, joka on kanssani Nova-tuomaristossa, on raadittanut oman arvionsa Novan kärjestä. Niin minäkin, ja Natan lausunnon kanssa olen pitkälti samoilla linjoilla, jonkin verran poikkeamia on yksittäisten novellien kohdalla. Kärki on kovin kapea, vain muutama novelli ottaa ja koskettaa, ja monessa muussa semifinalistissa on paljon korjattavaa ja paikattavaa.

Novan kaltaisessa kisassa, kun kyse on kumminkin aloittelijoille tarkoitetusta rupeamasta, voi jonkin verran asioita antaa anteeksi. Joutuu tasapainoilemaan sen kanssa, arvottaako teknistä ja kaunokirjallista taitavuutta sisällön yli. Joillakin kehityskelpoisilla kirjoittajilla on nimittäin erittäin mielenkiintoisia ideoita, joissa on oivallisen spefitekstin ainekset kasassa, mutta toteutus ei ole idean tasolla. Vähän siis semmoinen tilanne, että palkitseeko erittäin taitavasti kirjoitetun vampyyritarinan (kun vampyyritarinoita on jo ziljoona kirjoitettu) vai vähemmän hyvin kirjoitetun tarinan, jossa on uniikki idea.

Olen kirjoittanut kaikista novelleista arviot ja muutkin tuomarit ovat kirjanneet aatoksiaan. Kaikki 25 loppukisassa mukana ollutta tulevat saamaan palautteen. Toivon mukaan niistä palautteista on apua, ja kirjoittajat kehittyvät. Vaikka teksti ei sijoittuisikaan, se saattaa löytää julkaisukanavan ja editointi olisi monelle tarpeen. Eikä editointi ole välttämättä pahitteeksi kymmenen sakkiin päässeillekään.

Sille uniikin idean omaavalle tekstille on paljon tehtävissä: kun korjaa rakenteen / kielen/ lapsukset, on kasassa kokonaisuus, joka sykkii ja elää kiehtovasti. Mutta miten toimia sen hyvin kirjoitetun, ei niin tuoreen tekstin kanssa? Se joutuu todennäköisesti isompaan remonttiin, koska siitä olisi saatava tuoreempi. Itse olen käytännössä kokenut niin, että usein vain täydellinen uudelleenkirjoitus auttaa. Ziljoona kertaa nähdystä vampyyritarinasta voikin tulla mainstream-runo, ja sen jälkeen se toimii ihan toisin.

Lienee paikallaan mennä sorvin ääreen ja pöllyytellä omia luutuneita testejään uuteen uskoon. Onhan täällä metsässä näitä novellintaimia, osasta ovat myyröt syöneet kärjet tai juuret pois... toiset ovat kuivuneet, mutta muutama vielä sinnikkäästi pyrkii kasvamaan.