Muutama novelli luettu, ja jo alkoi sisäinen kielipoliisi riehua kahleissaan.

Saavuttuaan mäelle (blink) hän lopetti juoksemisen.

Blink? Siis pilkku väärässä paikassa, lauseenvastikkeen yhteydessä, siellä missä sen ei pitäisi olla.

Lauseenvastike on kaunokirjallisessa tekstissä lataamaton ase. Sitä pitäisi käyttää hyvin vähän, jos ollenkaan, ja purkaa mieluummin lauseita reiluiksi päälauseen ja sivulauseen muodostamiksi kokonaisuuksiksi. Lauseenvastikkeilla saa lauseen helposti raskaaksi määritesumaksi, ja niitä on myös helppo käyttää väärin. Silloin tällöin mausteena ne toimivat, ja taitavan kirjoittajan käsissä niillä saa paljon kaunista aikaan.

Mutta kun se vielä kruunaa pilkulla! Lauseenvastikkeen yhteydessä oleva pilkku on hikirätti vasten kasvoja. Samankaltainen keskeytys kuin kesken eroottisen hetken partneri osoittaisi ovelle ja tokaisisi, että "meillä on ihan kivaa mut miun mummoki haluaa mukaan" (tähän voi kuvitella Juha K. Juntusen tyyliin piirretyn kuvan)

En ole itse kieliopin mestari, teen kielioppivirheitä ja typoja, pilkkusäännöistäkin osa on vaipunut unholaan, mutta lauseenvastikkeiden väärinkäyttö saa minut kiukkuiseksi. Siinä on selkeä esteettinen ärsytyspisteeni. Ja yllättäen näissä tuomaroimissani kirjoituskilpailuissa lauseenvastikkeet ovat pop. Johtuneeko se siitä, että esim. Nova on suunnattu nuorille, ja ne lauseenvastikkeet on juuri lukiossa opetettu, joten on jokin kumma sisäinen pakko harrastaa niitä. Muistan, että itsellänikin oli lukioikäisenä sellainen olo, että ne ovat cool, ja niitä piti sitten joka paikassa käyttää. Vaikka useimmiten ne vain sotkevat ja hämmentävät, muuttavat tekstin kapulakieliseksi eivätkä sovi edes selkokieliseen virkakieleen.

Vaikka novelli olisi muuten kuinka hyvä, on lauseenvastikkeessa oleva pilkku ärsyttävä tyylirikko, joka antaa semmoisen kuvan, ettei voiko näkemäänsä muutenkaan luottaa. Yksi virhe menee vielä typon piikkiin, kaksi ei. Yhtä paha kuin yhdys sana virhe. Ja että mitä väliä sillä on, vaikka kirjoittaisikin vähän sinne päin? Kyllä kuitenkin oikeakielisyyttä kannattaa vaalia. Tai muuten jälki on tällaista: http://jenkkireki.te.nu/uimaallas/