Suomen Tieteiskirjoittajien ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin yhdessä julkaisema kirjoittajaopas lähti tänään painoon. Taittajamme Jarmo Karonen on tehnyt valtavan homman siistin ulkoasun luomisessa, samoin kuvittajat. Tätä kirjaa on ilo katsoa - ja lukea. Artikkeleissa on täyttä rautaista asiaa spekulatiivisen fiktion kirjoittamisesta, niin että kaunokirjallisuus ja spekulatiivisen genren vaatimukset kulkevat käsi kädessä.



Jos spekulatiivinen fiktio terminä vierastuttaa, niin kyllä näillä vinkeillä ihan pätevää science fictionia tai fantasiaa kirjoittaa! Osa artikkeleista on esseemäisiä pohdintoja, osa taas sisältää hyvin tarkkoja ohjeita. Jokainen kirjoittaja on edennyt omalla tyylillään, ja tarkastellut itselleen ominaista teemaa. Kirjassa on mm. tietoa kliseiden kierrätyksestä, spekulatiivisen tekstin ideoimisesta, konflikteista, maailman luomisesta, esimerkkejä romaanin kirjoittamisesta ja vinkkejä tekstin viimeistelyyn.

Hienoa on myös se, että tämä pitkä prosessi on vihdoin saatu yhteen väliasemaansa. En sano päätökseen, sillä hanke voi hyvinkin joskus jatkua jossakin muodossa: kakkososa, päivitetty versio, mitä tahansa mitä aktiivimme keksivätkään.



Hanke käynnistettiin tavallaan jo vuonna 2000, kun uudesta kirjoittajaoppaasta ensi kerran puhuttiin STk:n sähköpostilistalla. Välillä hanke ehti olla pitkään naftassa, mutta kun oikea tahtotila (ja rhoitusta) löytyi, niin sisältörunko ja tekstit syntyivät nopeasti.



Pian siis pääsemme lukemaan tätä opusta. Valmistelen tilausohjeita ja näytepaloja, parin viikon sisällä toivon mukaan myynti alkaa.



kosmos.jpg

ISBN: 952-91-9336-X


Toimitus: Anne Leinonen
Kustantajat: Suomen Tieteiskirjoittajat ry. ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.
Tekstit: Irma Hirsjärvi, Boris Hurtta,  Pasi Jääskeläinen, Jenny Kangasvuo, Anne Leinonen, Sari Peltoniemi, Liisa Rantalaiho, Mari Saario, Petri Salin ja Vesa Sisättö
Taitto ja ulkoasu: Jarmo Karonen
Kansikuvat: Iida Ojanperä
Kuvittajat: Harri Halme, Iida Ojanperä, Osku Penttinen, Antti Saarainen ja Juha Saransalmi
Kommentoijat: Pasi Karppanen ja Petri Laine
Copyright on tekstien kirjoittajilla ja kuvittajilla