ihmeentuntua.jpg


Vihdoinkin se on ilmestynyt! Nimittäin toinen toimitustyön alla olleista kirjoista, Ihmeen tuntua – Näkökulmia lasten ja nuorten fantasiakirjallisuuteen.


Kirjan esittely on jo alati valppaan Risingshadowin sivuilla, täällä.

Tämän kirjan toimittaminen oli suuri ilo, sillä mukana oli rautaisia ammattilaisia, kirjoittajia, joiden tiedän nauttivan fantasiakirjallisuudesta ja arvostavan sitä henkilökohtaisesti. Toki aihetta kun aihetta voi tutkia ulkoa käsin, mutta koska tässä ei ole kysymyksessä mikään analyyttinen tutkimus vaan johdatteleva ja ajatuksia herättävä artikkelikokoelma, on kirjoittajien henkilökohtaisesta rakkaussuhteesta fantasiaan vain etua. Nämä kirjoittajat suhtautuvat fantasiaan lempeästi ja ymmärtäen, vaikka olisivatkin samaan aikaan kriittisiä. Kristinuskon ja fantasian suhteestakin puhutaan neutraalisti, ilman kiihkoa.

Toisen toimittajan Ismo Loivamaan kanssa oli mukava tehdä yhteystyötä. Ismolla on pitkä kokemus lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, kun taas minulla on kontakteja alan kirjailijoihin ja tutkijoihin. Teemoista keskusteleminen ja ideoiminen oli hauskaa.

Olen kirjasta myös ylpeä siksi, että mukaan lähti niin rautaisia ammattilaisia ja herkullisia artikkeleita syntyi – osa aiheista, joista ei ole aiemmin kirjoitettu. Vaikka oppaassa pyritäänkin selvittämään asioita kansantajuisesti sellaisillekin, jotka eivät fantasiaa juurikaan tunne, on herkkua tarjolla myös kokeneille harrastajille ja kirjoittajille. Kustantamon ovia raotetaan ja kirjastojen arjesta oppii monta hämmentävää asiaa. En mm. tiennyt aiemmin, että kovakantinen kirja kestää noin sata lainauskertaa. Kovin vähältä se tuntuu, mutta kuukausissa ajateltuna se onkin pitkä aika.

Kaikki mahdollinen ei mukaan mahtunut, mutta ehkäpä joskus kirja saa jatko-osan tai sisarteoksen. Selkeitä teemoja jäi käsittelemättä, mm. fantasian historiasta, harrastustoiminnan kehityksestä jne. Jäin myös kaipaamaan vahvemmin kotoisten lasten- ja nuortenkirjailijoiden ääntä.

Hienoa, että BTJ kustansi teoksen!


P.S. Kirjassa muuten mainitaan "Risingshadow" jossakin muodossa kolmetoista kertaa. Uusi indikaattori: RS-indikaattori, joka mittaa artikkelin kirjoittajien netinkäyttöastetta ja fandomsitoutuneisuutta.