Tämä viikonloppu on mennyt vuorovedoin Usvan oikovedoksen ja Kirjoita kosmoksen oikovedoksen kanssa. Kirjoita Kosmos on Suomen Tieteiskirjoittajat ry:n ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry:n yhdessä julkaisema spekulatiivisen fiktion kirjoittamisen opas: esseitä, ajatuksia ja käytännön vinkkejä kaikille, jotka haluavat oppia alan kirjoittamisen saloja. Kirjoittajina on vankka asiantuntijajoukko: Irma Hirsjärvi, Boris Hurtta,  Pasi Jääskeläinen, Jenny Kangasvuo, Anne Leinonen, Sari Peltoniemi, Liisa Rantalaiho, Mari Saario, Petri Salin ja Vesa Sisättö. Jarmo Karonen on tehnyt kirjaan hienon ulkoasun ja kuvittajilta on saatu sopivan viitteellisiä kuvia, joita on ilo katsoa.

Oppaan tekeminen käynnistettiin yli vuosi sitten, ja nyt maali alkaa häämöttää. Viimeiset viilaukset taittoon ja painoon. Ja sitten alkaakin oppaan armoton mainostaminen. Sivuja julkaisussa tulee olemaan 140, joten asiaa on, ja se on painavaa. Palaan asiaan kun opas on hyppysissä ja sitä voi ryhtyä tilaamaan.

Oikoluvun mausteeksi tuli se vakiovaiva: printteri alkoi nikotella ja tehdä aavistuksenomaista haaleaa viivaa papereihin vasemmalle puolelle. Ravistamalla masiinan saa köhimään parikymmentä liuskaa lisää, mutta sen jälkeen on etsittävä taas vaihtojauheet. Maksaa 50-70 euroa riippuen siitä, metsästääkö netistä vai onko kiire, jolloin marssitaan lähimpään merkkiliikkeeseen ja ostetaan sieltä hinnasta murehtimatta.

Pyörittelen taittoa sujuvasti ruudulla, mutta lehti on aina nähtävä tulosteena. Kaikkia kappalejakojen hassutuksia ja vinksalleen piukahtaneita kuvia ei ruudulta huomaa. Sama pätee kirjoittamiseen, kaunokirjalliset tuotoksetkin on tulostettava. Mistä johtuen monitorin edessä on nytkin vellova paperimeri, joka yrittää vyöryä pöydän reunalta alas (ja on jo osin onnistunutkin valumaan nurkkaan pölypalleroiden seuraksi).

Uusi Usva siis ilmestyy aivan pian, ensin on vielä tehtävä muutamia tarkistuksia. Tässä vaiheessa löytyy aina kummallisia virheitä ja ihmeellisyyksiä. Onneksi verkkojulkaisussa pystyy korjaamaan vikoja myös jälkikäteen. Tavoitteena on toki minimoida virheet alun alkaen. Siis hetki vielä, pian tulee!