Atorox nostattaa laineita muutaman vuoden välein. Muistan ainakin keskustelun Johanna Sinisalon novellista Baby Doll (joka ei päässyt varsinaiselle jatkolistalle, vaikka se monien mielestä sinne kuului), sekä viime vuodelta Lotta Dufvan novellin Taiteilijan vankeus ja sen spekulatiivisuuden arvioimisen. Ensinmainitun jälkimainingeissa taisi kehittyä nykyinen yleisöä kuunteleva järjestelmä. [EDIT: olen sotkenut novellit ja äänestysvuodet, tarkoitan Sinisalon jatkonovellina ilmestynyttä Etiäistä]

Nykyinen äänestyssysteemi on monimutkainen, mutta sellaiseksi tarpeen vuoksi hioutunut:

  1. Ensin on lista, jolla ovat kaikki edellisvuoden aikana ilmestyneet spekulatiiviset novellit.
  2. Sitten Turun aktiiveista koottu viisihenkinen esiraati julkistaa esilistan jatkoon menneistä. Usein tämä lista on hyvin lyhyt.
  3. Nyt fandomista kuka tahansa voi äänestää suosikkejaan listalle.
  4. Äänet ynnätään ja julistetaan varsinainen äänestyslista, jolla on yleensä 20-40 novellia.
  5. Alan yhdistyksistä ja seuroista kootaan max. viisihenkiset raadit, jotka jättävät äänensä. Jokainen äänestää yksilönä.
  6. Äänet lasketaan yhteen ja top ten ilmestyy joko Finnconissa tai Atonova-tapahtumassa.


Nykyiseen raatien moninaisuuteen ja kasaamiseen liittyvän kritiikin voi lukea Babek Nabelista. Alkuperäinen teksti on ilmestynyt Turu Mafia Zinessä, jota voi saada vai Turun Mafian kokouksista.

Turun Science Fiction Seura tekee paljon ansiokasta työtä palkinnon eteen, eivätkä nämä sääntöasiat ole yksiselitteisiä. Tämän vuoden ehdoton parannus on se, että nyt kaikki novellit ovat sähköisessä muodossa. Äänestyksen kohteena olevat novellit ovat raatilaisten saatavilla heti äänestyksen alkaessa, eikä hankalaa kopiointirumbaa enää tarvita.

Äänestyksen järjestäminen ei ole yksioikoista. Kun on kyseessä yleisöäänestys, niin kuka tahansa voi pyrkiä mukaan raatiin. Myös kirjoittajat itse. Ja koska Suomessa piirit ovat kuitenkin pienet, niin minkä tahansa julkaisijan lähipiiristä on äänestäjiä. Puhumattakaan novellistien ystävistä ja tutuista. Siihen ajateltuna reilu ja mahdollisimman laaja yleisöäänestys tuntuu paremmalta vaihtoehdolta kuin asiantuntijaraati (mistä löytyy asiantuntija, jolla ei ole kytkösiä kirjoittajiin tai lehtiin....).

Näitä jääviysasioita isompana huolena pidänkin äänestysinnokkuutta. Kirjoitinkin Usvassa siitä, että äänestäjiä on hälyttävän vähän suhteessa siihen, mitä on raatien määrä kerrottuna viidellä. Monimutkainen äänestyssysteemi voi olla katoon yhtenä syynä, mutta myös jatkuva äänestysmekanismin aukirepiminen on pahasta.

Jos siis Atoroxiin tulee muutoksia, niin toivon mukaan semmoisia, jotka voisivat taas olla muutaman vuoden voimassa. Atorox on koko fandomille ja eritoten kirjoittajille tärkeä palkinto. Siksi siitä onkin niin kiva nostattaa kuohuja.