Paperiarkki.net: in sivuilla on keskustelu jo aiemmin kotimaisista sf-lehdistä ja julkaisutilanteesta, ja nyt myös Usvasta. Keskustelyn lomassa nousi yhdeksi puheenaiheeksi novelleista maksettavat palkkiot. Käytännehän on, että zine ja prozine-lehdistä ei makseta tekijöille palkkiota muutoin kuin että saa mainitta ja kunniaa ja sanaansa julkiseksi.

Syitä on monia, ainakin rahapula, talkoohenki ja zine-perinne (eli lehtien jakaminen ilmaiseksi toisille asiasta kiinnostuneille). Rahapula on näistä se merkittävin. Yhdistyksillä, jotka lehtiä pyörittävät, ei ole ylimääräisiä tulonlähteitä, ja varat menevät lehtien painokustannuksiin ja muuhun toimintaan. Avustuksia haetaan kiivasti, mutta niitä myönnetään helpommin kirjoituskilpailuille ja seminaareille. Mutta onko avustuksia haettu kirjoituspalkkioihin, olisiko niitä mahdollista saada sellaiseen?

Mainostajia voi toki yrittää hankkia, mutta se vaatii kamalasti työtä, ja mainostajia ei välttämättä pienlevikkilehdet kiinnosta. Resurssit satsataan mieluummin itse lehden tekemiseen, mikä on ymmärrettävää: tehdään sitä mikä on kivaa. Mutta mainostajien hankkiminen ei ole missään mielessä mahdottomuus, jos vain oikeanlainen supliikkipersoona löytyy myyjäksi.

Olen pyöritellyt novellipalkkioiden maksamisasiaa mielessäni siitä lähtien, kun Kivilahden Katja toi asian esille viime Tähtivaeltajapäivillä Helsingissä. Katja totesi jotakin sen suuntaista, että isojen kirjoituskilpailupalkkioiden sijaan olisi mukava saada rahaa tekstien julkaisemisesta.

Onko se palkkiollisuus niin vaikeaa? Mitä jos joku vain yrittäisi? Mitä kirjoittajakentällämme tapahtuisi, jos kirjoittajille voitaisiinkin maksaa muutaman kymmenen euron julkaisupalkkioita? Kai se ainakin nostaisi kirjoittajien, ja miksei myös muiden tahojen kiinnostusta spekulatiivista alaa kohtaan.

Olisi mukava kuulla, millaisia ajatuksia asia herättää kirjoittajissa ja lukijoissa. Ongelmatonta palkkioiden maksaminen ei ole. Koetteko, että aika olisi kypsä muutokselle, vai onko hyvä jatkaa niin kuin on aiemminkin tehty?