Uusi Särö on ilmestynyt, ja siinä on kirjoittamani artikkeli, joka käsittelee kustantamisen eri muotoja. Juttu pohjautuu syksyllä pitämääni kurssiin Kustantamisen käytänteet. Yleisesitys omakustanne/palvelukustanne/täyskustanneasioista. Säröä saa ainakin Akateemisista kirjakaupoista ja irtonumeroita voi tilata netin kautta osoitteesta www.sarolehti.net, jos kiinnostaa.

saro.jpg

Tuli myös kaiveltua arkistoja, sillä olen juuri laittamassa ohjeita eräällä lahjakkaalle kirjoittajalle, joka on lähestymässä kustantajaa ensi kertaa. Olen näköjään kirjoittanut käsikirjoituksen hiomisesta artikkelinkin ja tehnyt mallin käsikirjoituksen formaatista. Kaikki tiedot ovat vain vähän hajallaan kovalevyn uumenissa ja tulosteina erilaisissa nipuissa. Pöytälaatikoista taas löytyi tulosteina kaikenlaista jännittävää (ja tarpeellista). Olisi ehkä aika tehdä papereiden suursiivous ja mapittaa säilyttämisen arvoiset paperit. Hankalaa, koskaan kun ei tiedä mitä sitten loppujen lopuksi tarvitsee ja mitä ei. Mitään ei tekisi mieli heittää pois, mutta tilaa on säännöllisin väliajoin saatava.

Eilen sain käytyä koko tuomarointikyselyn loppuun saakka, nyt vielä hion kirjoitusasua ja sitten laitan tekstin vastaajien nähtäväksi ennakkoon. Erkon kilpailun tiimoiltakin on kaikenlaista ajatusta tarttunut haaviin: mielenkiintoista onkin ollut verrata fandomin kilpailuja nk. mainstreamin kilpailuihin. Erkon tuomarointi on ollut miellyttävä kokemus, jo itsessään luku-urakkana mutta myös keskustelut toisten tuomareiden kanssa ja ajatusten vertaaminen. On oma harjoiteltava taitonsa nähdä jostakin tekstistä, että siinä on palaset kohdallaan, on hienoa huomata että toinen ihminen löytää tekstistä samat asiat, on jo kerrassaan uskomatonta kun kolmaskin poimii täsmälleen saman tekstin pinosta ja tykittää vielä perusteluihin mukaan uuden näkökulman, joka silti tukee havaintoa tekstin hyvyydestä.

Uusin Usva saattanee viivästyä hieman huhtikuun puolelle, lähinnä siksi, että olen hoitanut pois kaikenlaista pakollisia juttuja, mm. kuun vaihteessa tehtäviä hakemuksia ja taloon ja tiehen liittyviä papereita (josta tuli mieleen, että sitä verotustakin pitäisi kohta ryhtyä värkkäämään).


EDIT: Särö on juuri aukaissut oman blogin.