(aluksi kiitos Pazille kukista)

On mukava suunnitella tulevaa ja haaveilla uusista projekteista. Tässä heittoja (vakavia ja vähemmän vakavia). Laitetaan tähtäimeksi seuraavat viisi vuotta, niin ei näytä siltä, että kaikki tapahtuisi vuoden 2008 aikana... ihan niin vikkeliä ei sentään olla.

Usvan uusiminen

Olen vähitellen taipumassa siihen suuntaan, että ehkä Usvasta voisi kokeilla html-version julkaisemista pdf:n rinnalla. Se vaatii jonkin verran enemmän työtä per lehti, mutta ei suinkaan ole mikään ylitsepääsemätön juttu. Uskoisin, että tämä kasvattaisi Usvan lukijakuntaa. Kopiosuojausta ei sitten tietenkään olisi, mutta kirjoittajat voisivat itse päättää, antavatko novellinsa html-julkaistavaksi vai eivät. Sivusto täytyy luonnollisesti samalla uusia.

Kirjoituskilpailu

Jostakin uudesta teemasta olisi kiva järjestää kirjoituskilpailu, ehkä sillä tähtäimellä, että voittajatekstit julkistettaisiin vuoden 2009 aikana Usvassa.

Antologia

Olisi mukavaa toimittaa jokin spekulatiivinen antologia. Ehkäpä semmoisen voisi tehdä Usvan puitteissa, best of -tyylisesti, tai kokonaan jostakin uudesta aiheesta. Tietotaito antologian tekemiseen olisi kyllä, painopaikkoja ja menetelmiäkin, mistä valita. Ja kirjoittajiahan löytyy myös. Mitään suurta myyntiä ei olisi tarkoitus tavoitella, lähinnä vain tehdä jotakin kivaa yhdessä.

Sparrausryhmä

Usvan leirien rinnalla/yhteydessä jonkinmoinen kirjoittamisen sparrausryhmäkin voisi olla paikallaan. Muutaman hengen poppoo, joka kokoontuisi tietyin väliajoin ja saisi palautetta toisiltaan ja ehkä vaihtuvalta kommentoijalta. Netin välityksellä voisi sitten edistää asiaa tapaamisten välillä.

Tekijänpalkkiot

Usvan kirjoittajille tekijänpalkkioiden maksaminen olisi kyllä aika hienoa. Vaikka se olisi suuruudeltaan vain 20 euroa, olisi se silti jotakin. Kirjallisuuspiireissä tehdään paljon ilmaista työtä, lehden arvoa kirjoittajien parissa (eritoten niiden, jotka eivät kuulu fandomiin ja ole tottuneet avustamaan) voisi entisestään parantaa pienikin korvaus. Lukijoille lehden on edelleen oltava ilmainen, sillä se on lehden toimintaidean ydin: saada spefille ja sen kirjoittajille uusia lukijoita. Tämä vaatisi vuosittaista rahoituspohjaa, esim. mainostuloja ja avustuksia.

Virallisuus

Jotkut hankkeet olisi helpompi toteuttaa, jos ne voisi toteuttaa yhdistyksen kautta (rahaliikenteen alvittomuus, avustukset, mahd. tekijäpalkkioiden maksaminen). Suomessa on niin paljon yhdistyksiä, että yhteistyö olemassa olevien kautta olisi varmaan kaikkein mielekkäintä, edellyttäen että yhdistyksillä on aikaa ja resursseja lähteä hankkeisiin mukaan. Oman yhdistyksen perustaminen ja pyörittäminen on... noh... vähintään työlästä. Ei tietenkään mahdotonta, jos se osoittautuu aidosti tarpeelliseksi.