Tungoksen aistii jo, kun nousee Hakaniemen metroasemalta portaita pitkin kadulle. Kissakorvaisia, nukkemaisesti pukeutuneita tyttöjä ja erilaisiin taisteluvarustuksiin sonnustautuneita nuoria kävelee innostuneesti Paasitornia kohti. Finncon-ihmisiä ei väkijoukosta erota, Animecon-tyypit valloittavat lähinurmikot ja portaat niin että Paasitornin ovilla on hirveä tukos. Pikkupuistikon roskikset on kuorrutettu mäkkärin paperikasseilla, ne muistuttavat tilataideteoksia.

    Oven suulla soitan Anitalle, hän on vänkärinä, järjestämässä tapahtumaa. Anita vastaa ja sovimme treffit ulkorappusten luo, puikkelehdin ihmistungoksen läpi ja olen jäädä Totoron ja kissakorvatytön puristuksiin. Vihdoin erotan Anitan ranskalaisen letin, hänen punaisessa T-paidassa poseeraa läpinäkyvä geelinainen ja lukee "we do it for free". Joka puolella on ohjelmalehtisiä ja julisteita, joiden kannessa komeilee rivistö samanlaisia kummallisen näköisiä naisia. Tajuan että kaikki ne robotit ja oudot oliot muistuttavat Botticellin Venusta: seisovat puolihäveliäässä, alapäätään kädellä peittävässä asennossa. Kuva-aihe heijastaa tapahtuman teemaa, joka tänä vuonna on Rajoilla.

                                Devoted Souls - peliromaani (2007)

kansi_flat_pieni.jpg

Devoted Souls tarjosi meille mainion tilaisuuden kuvata edes hipaisemalla suomalaista scififandomia  ja Finncon-Animeconia. Kirjan päähenkilön Nellin työkaveri Anita on fandom-aktiiveja, ja vie Nellin St Urhon pubissa pidettävään scifimafiaan. Nellin näkökulma on ulkopuolisen, uuden harrastajan, joten fandomin salaisuuksia ei paljasteta :)

Kytkeminen oikeaan Finconiin kytkee romaanin myös samalla aikaan, eli vuoteen 2006. Voisi tietenkin ajatella, että siten kirja vanhenee nopeasti, mutta itse olen tuuminut niin että toisaalta vuosiluku takaa lukijalle sen, että kymmenen vuoden päästä on helppo sijoittaa tarina oikeaan aikakauteen ja ottaa siitä irti sen tarjoama nostalgia-arvo. Tietokonepelit ovat kymmenen vuoden kuluttua niin toisenlaisia, ettei tästä tarinasta saisi millään ajankohtaista tai iätöntä. On siis passelia kytkeä se tiukasti aikaan kiinni.