Jeh! Tähtivaeltajanovelleja on nyt luettu viitisenkymmentä, ja novellipino on siirretty toiselle esiraatilaiselle, Irma Hirsjärvelle. Käytännössä  olen lukenut novelleja Finnconin jälkeen, muutaman päivän aikana kaikessa rauhassa. Joukosta löytyi muutama oma suosikki, joita olen tietenkin ehdottamassa jatkoon, mutta samalla on myös mietittävä, mitkä muut novellit ansaitsevat jatkopaikan (ettei tule pelkästään suosituksi omaa näkemystä). Kaikista novelleista olen tehnyt pienet muistiinpanot, ja kun tapaamme Irman kanssa ja käymme koko pinon läpi, tulee havaintoja kirjattua sitten lisää. Tämä tarkoittaa, että esiraati pystyy kisan jälkeen antamaan kaikille halukkaille edes pienen perustelun siitä, miksi novelli on päässyt tai ei ole päässyt jatkoon.

Ainoastaan yksi novelli herätti minussa epäilyn siitä, että kirjoittaja ei ole lukenut ohjeistusta sijoittaa tarinaa Maapallon ulkopuolelle. Selkeitä teemojakin on löytynyt: mielenkiintoista on päästä juttelemaan Irman kanssa siitä, miten perinteisiä "avaruusteemoja" ja tarinoita on uudelleen kierrätetty, ja onko niihin löydetty lisää draivia vai ei. Positiivisinta scifiteksteissä on kuitenkin se, että ihmisen minuuden lisäksi tapetilla on usein yhteiskunnalliset teemat ja muutokset: ihminen ja yhteiskunta kohtaavat väistämättä, ja kuvatessaan tapahtumia ihmisen tai vieraan eliön näkökulmasta kirjoittaja tulee esittäneeksi yhteiskunta-analyysiä ja kritiikkiä, heijasteltua usein terävästikin meidän aikaamme ja spekuloitua sitä, mihin olemme menossa. Vaihteeksi on oikein mukavaa syventyä scifiin lajityyppinä, sen ulottuvuuksiin ja mahdollisuuksiin.

(kielellisestä annista on sanottava, että joka kerta satsissa on aina mukana novelleja, joissa on yhdys sana virheitä enemmän kuin laki sallii, tai lauseenvastikeita vähän miten sattuu. Mutta onneksi niitä ei ole ylenpalttisesti: tämän satsin kirjoittajat näyttäisivät olevan kielellisesti jo keskimäärin kokeneita kirjoittajia)