Finncon pulkassa, ja seuraavaa tapahtumaa jo järkkäämässä. Mistä moinen energia, minulta kysyttiin? No kun...

Conissa minulla oli paljon ohjelmanumeroita, eikä siitä olisi tullut mitään ilman logistiikkaa (mm. Juoppokuski, Ipan ja Jussin residenssi, henkilökohtainen kuvaaja) tai erinomaisia panelisteja, jotka puhuivat mainiosti kun minä kuumeisesti jäsentelin ajatuksiani seuraavaan kysymykseen.

Tässä hieman tunnelmia matkan varrelta:

 

la C4 10:00 - 11:00 Kuka päättää mitä sinulle kustannetaan? (Anne Leinonen, Kanerva Eskola, J Pekka Mäkelä, Jan Hlinovsky)

 

Avajaisten kanssa on aina hankala kisata, mutta yleisöä oli kiitettävästi, ja kiinnostunutta. En enää muista paneelista juuri mitään, mutta asiaa puhuimme. Kirjailijat (Pasi, J Pekka) toivat omaa näkökulmaansa ja toimittaja (Kanerva) /kustantaja (Jan) omaansa, minusta hyvin onnistuneesti. Aihe on vain niin laaja, että joka kerta tuntee vain sivuavansa asiaa. Ehkä syynä myös se, että aihepiiri on kovin tuttu itselle.

Kanervalla on ihanan perusteelliset kannanotot,  hän osaa kiteyttää mielettömän hyvin sen mitä itse hapuilee epätoivoisesti sanoiksi. Täysiverinen toimittaja!

la C4 12:00 - 13:00 Unien todellisuus. Pasi Ilmari Jääskeläinen ja Anne Leinonen keskustelevat kirjoittamisen tummista värisävyistä


Tämän aikana minulla oli fiilis korkealla, koska edessä nökötti se Atorox-pysti. Käytännössä vedimme saman jutun kuin minkä Jyväskylässä keväällä 42:n järjestämässä tilaisuudessa, mutta keskusteli polveili omaan suuntaansa. Pasin kanssa on aina virkistävä keskustella, ja yritin ottaa tähän asenteen, että juttelemme keskenämme, toisillemme (vaikka yleisöä olikin sali täynnä). Kerroin mm. taannoin näkemästäni "Blommila on itse asiassa Jeesus" –unestani, joka kiinteästi liittyy Tampereen Finnconiin. Näin unen aikapäivää ennen kuin Tampere sanoi conin järjestävänsä, joten se oli perin enteellinen... myös kaikki zombiet mukaan lukien.

 paneeli.jpg

Lunttaan lappua ja Pasi valvoo


la C4 15:00 - 16:00 Taas äänestitte väärin! Erinäisiä näkemyksiä Atoroxin ja Novan tulevaisuudesta (Anne Leinonen pj, Pasi Karppanen, Mari Saario, Liisa Rantalaiho, Tiina Raevaara)

 

Pieni pilkkakirves iski paneelin nimessä omaan nilkkaan, mutta se kuuluu asiaan... Jos olisin jäänyt kakkoseksi, niin tämä olisi voinut saada henkilökohtaista katkeruuden sävyä, mutta kaikin puolin parempi näin. Olin onnistunut hukkaamaan puheeni (kun eritoten kysyin muilta että onhan teillä puhe mukana), onneksi Liisa oli tulostanut kaiken ja sain paperin haltuuni. Kiitos Liisalle! Keskustelun antia kommentoin jo täällä.

 liisamari.jpg

 Liisa ja Mari

tiina.jpgpasi.jpg

Tiina ja Pasi

la C4 17:00 - 18:00 Supernaisia! Supernaisia! (Anne Leinonen pj, Sari Peltoniemi, Jenny Kangasvuo, Katja Salminen, Tiina Raevaara)

Viime hetken ohjelmamuutoksia esiintyjäkaartissa, ja homma handlattiin ihan hyvin. Nata ja Katja joutuivat pakollisten syiden takia perumaan . Eli Tiina tuli ensiksi mukaan Laran hahmon kanssa, ja perjantaina rekrytoitiin Tanja mukaan. Kun ei ollut rooliasua valmiiksi niin pöydän alle mikin kanssa istuttaminen toimi oikein mainiosti... Meillä oli hauskaa (eritoten sen immenkalvon kanssa, jonka merkitystä Maria ei ymmärtänyt ja Peppi halusi saksilla rikkoa). Mitään järin asiaa tuskin puhuimme, mutta tarkoituksena olikin herättää hilpeyttä.

 maria.jpg

Maria Neitsytmorsian julistaa, että yksisarvistalli myy  soveliaille neitsyeille omia yksisarvisia.

super3.jpg

Lara haluaa vain potkia ja Peppi 44. v:llä on jokin ihme fiksaatio saksiin. Väkivaltaisia mimmejä!

Loppuillan olinkin sitten pukeutuneena Sinikka Sulosaareksi. (ne äät puuttuvat tyylisyistä) Parhaimmat kommentit tulivat J Pekka Mäkelältä: "joku tuntematon nainen vilkutteli terassilta" ja Mari Saariolta "akalla on paha juurikasvu"). Oli myös hienoa nähdä, miten Sami K meinasi saada halvauksen, kun Sinikka flirttaili hänelle. Lisää peruukkeja ensi vuonna - nyt voisi miettiä ihan oikeaa naamiaisasua! Iltabileissä sainkin The Best Finnish Bimbo –kunniakirjan. Barbarella on tosi jees!

 

su C4 12:00 - 13:00 I Married a Writer" and everybody knows what followed... (Kati Mäki-Kuutti (pj), Judith Clute, Gay Haldeman, Hannele Parviala, Mr Anne Leinonen.)

 

Tämä paneeli oli vähän jänskä, koska englanniksi puhuminen paneelissa on minulle hieman hankalaa, kun on reagoitava nopeasti, ja sanat eivät tulekaan mieleen ihan noin vain. (jännitin nuorena esiintymisiä ihan kamalasti, mutta pääsin siitä eroon, se on taas ihan oma tarinansa. Mutta siis Leinonenkin osaa olla hiljaa!)  Saunassa kyllä juttu sitten lensi sujuvasti englanniksi.

Olin Gayta varoittanut rooliasusta etukäteen, ja hän naureskeli paneelin aluksi, että hienolta näyttää. Vastasin kysymyksiin hieman kärjistäen, esim että "minä kerron Annelle mihin avaruusalus pannaan tarinassa" ja että erilaiset Annen ympärillä pyörivät fanitytöt olisivat ihan jees. Mutta totuuden siemen kaikessa, mm. mainitsemani kirvesmetodi on arkipäivää. Ja oikolukuapua ja idiksiä olen saanut paljonkin kotoa!

Paras paneelista saatu kommentti oli se, kun Jenny kertoi saliin astuessaan ihmetelleensä, miksi miehelläni on tekoparta... ennen kuin kuuli äänen. Kun sitten paneelin lopuksi heitin lippalakin ja viikset&parran pois, oli muutama ihminen kuulemma (Gayn mukaan) ollut todella yllättynyt. Niin, jos ei tunne minua ennestään, niin taatusti erehtyy (ja ihmettelee, että onpa sillä naisenääninen mies...). Harmi, ettemme saaneet kuvaa, jossa Mr Anne Leinonen suutelee Mr Anne Leinosta, parrat toisiaan hivellen. Se olisi ollut kinkyä se.

 


Parta oli siis oikein hyvin. Mutta onko kenelläkään kuvaa minusta? Kuvausryhmäni oli jossakin ihan muualla...

 su C3 15:00 - 16:00 Suomispefi maailmalle! Mutta kuinka? (Anne Leinonen (pj) Sari Peltoniemi, Juha-Pekka Koskinen, Hannu Rajaniemi, Johanna Vainikainen-Uusitalo)

Kokemuksia, suunnitelmia ja ideoita liittyen siihen, miten suomispefiä saisi ulkomaille. Perusolettamuksenamme oli se, että sen tasoista tekstiä on olemassa, mitä voisi hyvinkin tarjota, vaan kustantajat eivät tässä oikein ole apuna, fandomkontaktit ovat huomattavasti enemmän eduksia asiassa. M G Soikkeli kysyi, että mikä ihmeen hinku sinne ulkomaille on. Hyvä kysymys sinänsä, mutta samassa yhteydessä voisi kysyä, että miksi kirjoittaa? Miksi järjestää coneja? Miksi ylipäänsä hengittää? Me kaikki toteutamme itseämme eri tavoin. Läpi laudan ja tilkkeen mennään, jos tarve vaatii! Vaan ulkkisten vokottelussa tunnen ainakin itseni kovin onnettomaksi, se täytyy myöntää. Selvästikin tunnen oloni kotoisaksi, kun pystyn jo ihmisen elekielestä ja äänensävyistä lukemaan ja aistimaan ja tulkitsemaan. Ulkkisten kanssa tunnen olevani hieman hukassa... ja  minusta on hankala tuputtaa omia tekstejä ylipäänsä minnekään. Saan enemmän tyydytystä siitä, kun järjestelen asioita, ja olen  taustapiruna tai "pimp  managerina" erinäisissä asioissa.

 

su C3 16:00 - 17:00 Galactica -väittely: uusfeminismiä vai huonosti verhottua machomeininkiä (Tanja Sihvonen (pj), Anne Leinonen)

 

Tässä vaiheessa oli vikan ohjelmanumeron edut edessä: vielä tämä ja sitten helpottaa! Meillä olikin yleisön ja itsemme viihdyttämiseksi messijuomaa mukana, jota auliisti jaoimme myös yleisölle, kiitos vänkärin joka juoksutti mukeja eteenpäin. Aiheesta olisi voinut puhua vaikka kuinka, ja yleisö kommentoi aktiivisesti koko ajan, jes! Eräs eturivin herrasmies keräsi mukivalikoiman koko eturiville, kai nyt immeiset muistitte kiittää häntä palveluksesta!

Itselläni oli sellainen fiilis, että Tanjan kanssa kemia toimi äärimmäisen hyvin, Tanja veti hommaa hienosti, keskustelu suorastaan sinkoili  ja juttua olisi voinut jatkaa pidempäänkin.Tässä Jussi Vainikaisen ottamassa kuvassa näkee, että meillä on Tanjan kanssa hauskaa.

Joo. Seitsemän ohjelmanumeroa on kyllä vähän liikaa. Ahneella on paskainen loppu, sanotaan, ja kahden päivän jurniva päänsärky oli minulle muistutus siitä, että cyloneillakin on rajansa. Ensi vuonna hieman pienemmällä liekillä - enemmän aikaa kavereille.

Erityiskiitos Tiinalle, Tanjalle, Tapsalle, Evelle, Ipalle ja Jussille!

Kiitos myös KAIKILLE ohjelmaan osallistuneille, te joita olen kevään ja kesän aikana kiusannut viesteilläni. Ilman teitä Finncon olisi vain tyhjä kuori!