Joo. Jääskeläisen Pasi oli bongannut hauskoja raatien palkintoperusteita.
Varsinainen uutinen löytyy täältä.

Joka vuosi sama juttu. Joku raati jossakin yhteydessä tekee linjanvetoja, että "lajityyppi se ja se" ei nyt jollakin perusteella kuulu edustuskelpoisten kirjojen joukkoon mukaan. Oli syynä sitten laiskuus, inho, mikä tahansa... scifi, dekkarit sekä lasten- ja nuortenkirjallisuus ovat aina näitä heittopusseja. Tällä kertaa sarjakirjoista ei puhuttu mitään, mutta nekin kuuluvat samaan kategoriaan.

Mutta ehkä syynä on ennen kaikkea laiskuus. Kirjoja ilmestyy niin paljon, että raatilaiset eivät jaksa lukea kaikkia ehdokaskirjoja. En minä ainakaan jaksasi lukea ja olla kiinnostunut 120:stä tai 200:sta yhden vuoden aikana ilmestyneestä kirjasta. Olisi vaan mukavaa, että joskus rajaisivat vaikkapa ahdistusproosan, sotaromaanit ja vuorovuosin mieskirjailijat tai naiskirjailijat pois palkittavien listoilta. "Tänä vuonna emme lukeneet yhdenkään mieskirjailijan teosta, koska naisraatimme ei kestä mieskirjallisuutta." Ehkä rajauksia voisi ryhtyä tekemään myös sukupuolisen suuntautuneisuuden tai ulkonäen perusteella. "Tänä vuonna emme palkitse blondeja".

Mutta se on hyvä, että raadit nykyään kertovat tehneensä näitä rajauksia. Se vapauttaa näitä lajityyppejä olevat kirjailijat siitä epäilyksestä, että oma kirja olisi ollut huono. Päinvastoin, se on ehkä niin hyvä, että se olisi voinut tosiaan voittaa ja sitä esiraati ei olisi kestänyt :) On diskattu lajityypin, ei teoksen vuoksi.

Toisaalta koko kirjallisuuspalkintojen muodostama instituutio nakertaa itse itseään kuiviin. Palkintorahoista päättävät diktaattorit. Diktaattori voi käyttää palkinnon jakamisen perusteena musta tuntuu-, hira-, pärstävärkki tms menetelmää. Joskus tuntuu, että palkintoja jaetaan myös puoluepoliittisin perustein. Ei vaan tunnu vaan on vahva epäilys.

Kaikki kunnia nimimerkkikisoille: niissä persoonan osuus tulokseen on minimoitu. Tai ainakin on vakaa yritys siihen suuntaan.

P.S. Runeberg-ehdokkaana oleva Maritta Lintusen novellikokoelma on juuri minulla luettavana, ja se on tiukkaa ja nasevaa luettavaa novellin ystäville.